MEGMARADT TERMÉKEK

AZ ÜVEGPALOTA

Az Üvegpalota bizsu webáruház üveg- és kristály ékszerek, üveg és kristály dísztárgyak -  üveg virág, üvegfigura, stb. - online vásárlását teszi lehetővé. A legtöbb ékszer - nyaklánc, medál, függő, karkötő, fülbevaló, ékszer garnitúra, bross, kitűző, tiara - alapanyaga üveg, üveggyöngy, kézzel készült egyedi - ún. lámpaüveg - elem, vagy kristály. A kristály több gyártó cég - Swarovski, Preciosa, stb. által - készített ólomkristályt jelent. Az üveg ékszer webbolt kiemelkedő figyelmet szentel az esküvői-menyasszonyi ékszereknek és a romantikus - általában szív alakú - bizsuknak. Egyedi a miniatűr (apró) üvegfigura, az üveg virág, vagy a Swarovski kristállyal díszített figura választéka. Az üveg gyöngyökből álló rózsafüzérek, olvasók, kereszt motívumú nyakláncok internetes megrendelése is a webáruház specialitásai közé tartozik. Kiemelt cél, hogy az összeillő darabokból garnitúrát lehessen összeállítani. Így például a kristály esküvői ékszer kiegészíthető diadémmal, vagy az üvegékszer kategóriában több összeillő nyaklánc, fülbevaló és karlánc is található. A kínálatban főképpen Csehországból származó üvegékszerek és Swarovski, illetve Preciosa kristály ékszerek vannak. Az egyedi - lámpaüveg - elemek ugyanolyan eljárással és sok kézi munkával készülnek, mint a muránói ékszerek. A gyártókkal való közvetlen kapcsolat miatt viszont az árak kedvezőbbek. Gyakori az is, hogy a csodaszép egyedi üveggyöngyből itthoni kézműves munkával készül az ékszer. A fém alkatrészek a nyakláncok, karkötők, fülbevalók és rózsafüzérek esetben mind nikkelmentes fémötvözetek.

Google+

ÜVEGPALOTA GOOGLE+

HOGYAN KÉSZÜLNEK?

Az Üvegpalota webáruház által kínált minden termék üvegből, üveggyöngyből, illetve üveg elemekből készült. Néhányuk esetében az üveggyöngyök között a "természet gyermekei" (koral, jade, karneol, fa, stb.) bújnak meg. A kínálatban magyar kézművesek termékei is megtalálhatóak, de túlnyomó többségük Csehország évszázados üvegipari hagyományokkal rendelkező vidékéről származik.

Falucska Jablonecben

A Prágától mintegy 100 km-re fekvő hegyi kisvárosok és kisfalvak adnak otthont az apró, magánkézben lévő üveghutáknak. Az üveghutákban kézzel készülnek a gyöngyök, kisebb és nagyobb üvegfigurák, virágok és vésett dísztárgyak. Ezek az ún. lámpaüvegek. A készítő egy lámpának nevezett égő elé tartja az üvegszálat, amely megolvad és formálhatóvá válik. Az olvadt üvegből figurát formáznak vagy különleges bevonattal ellátott pálcákra tekerve gyöngyöket készítenek belőle. Ha klasszikus zenei kísérettel szeretnéd megnézni hogyan készülnek a lámpaüveg gyöngyök, akkor kattints az alábbi képre!

Lámpaüveg gyöngy készítés 1.

A gyöngyök belsejébe vagy felszínére a cérnametélthez hasonló vékonyságú színes üvegszálakkal apró mintákat varázsolnak a különleges szín- és fényhatások elérése érdekében. Ha metál zenei kísérettel szeretnéd megnézni hogyan készülnek a lámpaüveg gyöngyök, akkor kattints az alábbi képre!

Lámpaüveg gyöngy készítés 2.

 

A kihűlt gyöngyöket egyesével húzzák le a pálcikákról és kezdődik ékszerré formálódásuk az "összeszerelő" műhelyben. Az ékszerek értéke a felhasznált gyöngyök számától és a kompozíció bonyolultságától függ.

 

Lámpaüveg gyöngy készítés 3.

 

A figurák elkészítéséhez is nagy türelem és kézügyesség kell. Némelyik nem nagyobb egy borsószemnél, mégis "él": van feje, teste, karja, lábai, szeme, szája.

Kézzel készült egyedi üvegfigurák

A mókás állatfigurák mellett a fújt üveg- és kristálytárgyak, üvegcsék, bonbonierek, poharak vázák, tálak, kupák vésése is nagy hagyományokra tekint vissza. Ha Prágában jársz ne hagyd ki az Iparművészeti múzemot, ahol több évszázad üvegcsodáit láthatod.

 

Egyedi üvegvirág

 

A kis üzemek másik része az ún. préselt gyöngyöt használja divatékszerek készítésére. A gyöngyök itt az üveg formába öntésével és a különböző felületeket adó megmunkálással készülnek. Például a helytelenül "csiszolt" gyöngynek nevezett ékszeralkotók vágással és tűzpolirozással kapják fazettázott felületüket, nem pedig csiszolással.

Szintén különleges - és nagyon munkaigényes - a merített gyöngyök készítése, amelyről bővebben itt olvashat: MERÍTETT ÜVEGGYÖNGY KÉSZÍTÉSE

 

Nyaklánc merített üveggyöngyből

 

Fémláncokkal és kapcsokkal, a damilhoz hasonlóan merev, vagy rugalmas műanyagszálakkal szinte szövik az ékszereket. A felhasznált fémek nikkel mentesek. Itt mindenki számára, minden öltözékhez, minden alkalomra készülnek ékszerek. Legtöbbjük Németországban és az USA-ban kerül boltokba, de nem ritkán a távolkeletre, sőt még Olaszországba - a híres Muranói üveg hazájába is - is eljutnak.

Honlap készítés