MEGMARADT TERMÉKEK

AZ ÜVEGPALOTA

Az Üvegpalota bizsu webáruház üveg- és kristály ékszerek, üveg és kristály dísztárgyak -  üveg virág, üvegfigura, stb. - online vásárlását teszi lehetővé. A legtöbb ékszer - nyaklánc, medál, függő, karkötő, fülbevaló, ékszer garnitúra, bross, kitűző, tiara - alapanyaga üveg, üveggyöngy, kézzel készült egyedi - ún. lámpaüveg - elem, vagy kristály. A kristály több gyártó cég - Swarovski, Preciosa, stb. által - készített ólomkristályt jelent. Az üveg ékszer webbolt kiemelkedő figyelmet szentel az esküvői-menyasszonyi ékszereknek és a romantikus - általában szív alakú - bizsuknak. Egyedi a miniatűr (apró) üvegfigura, az üveg virág, vagy a Swarovski kristállyal díszített figura választéka. Az üveg gyöngyökből álló rózsafüzérek, olvasók, kereszt motívumú nyakláncok internetes megrendelése is a webáruház specialitásai közé tartozik. Kiemelt cél, hogy az összeillő darabokból garnitúrát lehessen összeállítani. Így például a kristály esküvői ékszer kiegészíthető diadémmal, vagy az üvegékszer kategóriában több összeillő nyaklánc, fülbevaló és karlánc is található. A kínálatban főképpen Csehországból származó üvegékszerek és Swarovski, illetve Preciosa kristály ékszerek vannak. Az egyedi - lámpaüveg - elemek ugyanolyan eljárással és sok kézi munkával készülnek, mint a muránói ékszerek. A gyártókkal való közvetlen kapcsolat miatt viszont az árak kedvezőbbek. Gyakori az is, hogy a csodaszép egyedi üveggyöngyből itthoni kézműves munkával készül az ékszer. A fém alkatrészek a nyakláncok, karkötők, fülbevalók és rózsafüzérek esetben mind nikkelmentes fémötvözetek.

Google+

ÜVEGPALOTA GOOGLE+

NAPLÓ
2007.01.23 08:41

Egy hógömb halálára - műhelytitkok

A napokban módom nyílt mélyebb ismereteket szerezni a hógömbök felépítéséről. Hogy, hogynem nem igazán örültem neki.

Amikor még élt

Már napok óta fontolgattam, hogy azt a Mikulásost ott a próbatükör előtti polcon elteszem. A Mikulás sajnos jó néhány hónapra aktualitását vesztette. Mégis halogattam a dolgot: jó lesz az ott dísznek, végtére is még tél van.

Aztán takarítás közben a partvissal megböktem a polcot, amely erre „letépte láncát”, vagyis a rögzítő csavarokat. Először vadló módjára lerázta a hátáról, ami rajta volt, majd egy szaltó után még rájuk is hasalt. Miután a nyomdafestéket nem tűrő gondolatok kiúsztak az agyamból, elkezdtem felmérni a kárt.

A szanaszét szóródott üvegcserepek és a lassan szétterülő folyadék arról árulkodott, hogy a hógömbnek annyi. Felemelve a polcot meglepetéssel vettem észre, hogy a gömb belsejében lévő figura egy doboz csillagmasni közé zuhant és így teljesen ép maradt. „Neked legalább van miért vigyorognod!” – közöltem vele és kíváncsian kézbe vettem.

Lehet vitatkozni a Mikulás kultusz szülte „ereklyék” művészi értékéről, de engem lenyűgözött a kb. 3 cm-nyi (tolómérő nem volt nálam) üvegfigura aprólékos kidolgozottsága. Aztán a többi alkotóelem vizsgálatába merültem. A gömb üvegfala meglehetősen vékony (még napokkal később is találtam belőle itt-ott). A folyadék vízszerű, szagtalan, pedig – mivel a „hó” olyan lassan ülepedik le benne – sűrűbbnek gondoltam. A „hó” leginkább a kókuszreszelékhez hasonlít, csak annál jóval finomabb (na és persze nincs kókusz illata). A hókupac, amelyen a figura állt, tulajdonképpen a „tartály” zárókupakja belülről. Nem tudom, hogy mivel ragasztották a fa talpba, de mozdíthatatlan volt.

Hát szemrevételezéssel ennyit sikerült megállapítanom a hógömb alkotórészeiről. Más típusú vizsgálati módszerekre (ízlelés, vegyi elemzés, stb.) nem vállalkozván elkezdtem összetakarítani. A kis üvegfigurát selyempapírba csomagolva eltettem. Jó lesz jövőre dekorációnak.

Na és persze nekiláttam megírni a selejtezési jegyzőkönyvet ...

Honlap készítés