MEGMARADT TERMÉKEK

AZ ÜVEGPALOTA

Az Üvegpalota bizsu webáruház üveg- és kristály ékszerek, üveg és kristály dísztárgyak -  üveg virág, üvegfigura, stb. - online vásárlását teszi lehetővé. A legtöbb ékszer - nyaklánc, medál, függő, karkötő, fülbevaló, ékszer garnitúra, bross, kitűző, tiara - alapanyaga üveg, üveggyöngy, kézzel készült egyedi - ún. lámpaüveg - elem, vagy kristály. A kristály több gyártó cég - Swarovski, Preciosa, stb. által - készített ólomkristályt jelent. Az üveg ékszer webbolt kiemelkedő figyelmet szentel az esküvői-menyasszonyi ékszereknek és a romantikus - általában szív alakú - bizsuknak. Egyedi a miniatűr (apró) üvegfigura, az üveg virág, vagy a Swarovski kristállyal díszített figura választéka. Az üveg gyöngyökből álló rózsafüzérek, olvasók, kereszt motívumú nyakláncok internetes megrendelése is a webáruház specialitásai közé tartozik. Kiemelt cél, hogy az összeillő darabokból garnitúrát lehessen összeállítani. Így például a kristály esküvői ékszer kiegészíthető diadémmal, vagy az üvegékszer kategóriában több összeillő nyaklánc, fülbevaló és karlánc is található. A kínálatban főképpen Csehországból származó üvegékszerek és Swarovski, illetve Preciosa kristály ékszerek vannak. Az egyedi - lámpaüveg - elemek ugyanolyan eljárással és sok kézi munkával készülnek, mint a muránói ékszerek. A gyártókkal való közvetlen kapcsolat miatt viszont az árak kedvezőbbek. Gyakori az is, hogy a csodaszép egyedi üveggyöngyből itthoni kézműves munkával készül az ékszer. A fém alkatrészek a nyakláncok, karkötők, fülbevalók és rózsafüzérek esetben mind nikkelmentes fémötvözetek.

Google+

ÜVEGPALOTA GOOGLE+

NAPLÓ
2011.10.31 18:07

Corvin köz – Corvin mozi – Corvin sétány – Corvin Plaza, avagy egy kis helytörténeti kalandozás

Amikor nap mint nap szaladok a metróállomás – bolt – posta – bolt  útvonalon nem is tűnik fel, de csupa történelmi emlék között szaladgálok. A Bokréta utcai bolt nagyon közel van például a Corvin sétányhoz, amely maga a budapesti a történelem.

Amikor nap mint nap szaladok a metróállomás – bolt – posta – bolt  útvonalon nem is tűnik fel, de csupa történelmi emlék között szaladgálok. A Bokréta utcai bolt nagyon közel van például a Corvin sétányhoz, amely maga a budapesti a történelem.

A Corvin köz az 1956-os forradalom egyik legfontosabb helyszínéből változott modern városi élettérré - Corvin sétánnyá - az elmúlt 55 évben, illetve inkább az elmúlt 5 évben.

1956-ban a Corvin köz és az Üllői út szomszédos sarkán elhelyezkedő Kilián laktanya fontos stratégiai ponton helyezkedett el: ellenőrizte az Üllői utat és a Petőfi hídat. A mai Corvin sétány helyén lévő szűk kis utcákba nehezen lehetett bejutni és akkoriban volt ott egy menza is (a Práter utcai iskolában), ahol főztek a felkelőknek. A Corvin köz a Széna tér (Moszka tér, ill. most már Széll Kálmán tér) mellett egyike volt annak a két ellenálló gócnak, amelyek a szovjet csapatok november 4-i támadása után a legtovább kitartottak.

Corvin sétány kapuja tulajdonképpen a híres Corvin mozi, amely szintén emblematikus épülete a környéknek. Az Üllői út és a Nagykörút sarkán eredetileg a Goldschwindt Ecet és Szeszgyár üzeme állt. Az üzemet a Nagykörút  (Ferenc körút) rendezésének keretében 1906-ban lebontották. A telkek újraparcellázása és a Corvin Mozgóképszínház Részvénytársaság 1920. október 21-i megalakulása után Bauer Emil, Schulek Frigyes tanítványa kapott megbízást a Corvin mozi épületének megtervezésére, akinek a tervét a Főváros 1921-ben elfogadta. Az 1300 férőhelyes épület 1 év alatt elkészült.

Mikor kezdődött a mai Corvin sétány ill. Corvin negyed története? Negyven évvel ezelőtt 10-16 emeletes lakóházak építését tervezte ide az akkori városvezetés. Gyakorlatilag évtizedekig nem történt semmi, majd sok szakmai egyeztetés után kb. 10-12 évvel ezelőtt a józsefvárosi önkormányzat a fővárossal közösen kidolgozott egy, a területet érintő városfejlesztési koncepciót. A megvalósítást célzó tenderek azonban több körben is eredménytelen voltak. Végül a Futureal ingatlanfejlesztő cég nyert jogosultságot a fejlesztésre.

Első körben az önkormányzatokkal egyeztetve módosították a Corvin sétány fejlesztési programját, és az eredeti koncepcióval ellentétben nem egy alvóváros, hanem élettel teli városrész kialakítását tűzték ki célul. A kiváló közlekedési kapcsolatokkal rendelkező Corvin negyedet több funkció egymás mellett élésére szánták. Úgy gondolták, hogy a lakók ne csak aludjanak itt, de legyenek közel a vásárlási, sportolási és kulturális lehetőségekhez is. Vagyis ne csak lakások épüljenek, hanem legyen Corvin Plaza, Corvin irodák, Corvin sétány szökőkúttal …

2006-ban felmerült a Corvin sétány, mint a kormányzati negyed egyik lehetséges helye. Ezt az elképzelést nem támogatta a teljes építész szakma. A délután négytől, illetve a hétvégén üresen kongó irodaövezet helyett az igencsak lepusztult negyedet inkább lakóövezetként gondolták felújítani. Élettel teli sétányt, a nívós lakóépületeket és a bevásárló központot sokkal vonzóbbnak találták.

Habár a Corvin sétányt különlegesnek szánták, a személyes véleményem szerint nem lett sokkal különb, mint az elmúlt évek köztér és plaza építési termése: kő és kő, némi üveg és fém, amely nyáron meleg, télen hideg és csak kevéske természetes anyag és zöld. A Corvin bevásárlóközpontban kevés kivétellel pontosan ugyanazon márkaüzletek találhatóak, mint bármelyik másikban. Az épületeket tekintve szintén kő és üveg, valamint zsúfoltság …  és hát nekem úgy tűnik, kulturális létesítménnyel sem gyarapodtunk. Ráadásul a régi, romos lakóházak közé úgy ékelődik ez a tömb, mintha egy meteorit csapódott volna be ide. Iszonyatosan nagy a kontraszt és nem csak az építészeti stílusra érvényes!

Corvin Plaza

Igaz, hogy a teljesen elszlömösödött városrész felújításért kiáltott és nagy része még hátravan. De muszáj mindehol épületeknek, plazanak, irodaháznak, bevásárlóközpontnal lennie? Mikor építettünk a fővárosban olyan parkot utoljára, amely meghaladta egy zsebkendő méretét? Ha egy betondzsungelben lefektetünk 2 négyzetméter gyeptéglát és 3 csenevész fácskát, az már park?

Egyes vélemények szerint a Corvin sétánynak nincs méltó lezárása. Valaki ki fogja találni, hogy legyen ott a Corvin Plaza 2. (mert ha van Mammut 1 és 2, akkor miért ne?)

Nem lehetne ez a hiányzó elem egy park? Egy igazi hatalmas Corvin Park! Kő nuku, üveg nuku, beton nuku. Fák, bokrok, pázsit, esetleg tavacska és természetes talaj, amely nyáron nem forrósodik fel úgy, mint a kő.  És lehetne játszótér is normális játékokkal ... Azt sem bánnám, ha körül lenne kerítve, mert be kell látnunk, hogy a parkot manapság védeni kell. Csak legyen!

Persze nem lesz könnyű. A park négyzetméterét nem lehet 400 000 Ft-ért leadni, mint a lakásokét!

Források:

http://fovarosi.blog.hu/2010/06/05/corvin_setany_jo_vagy_rossz_pelda

http://www.iroda.hu/index.php?action=open&id=270

http://epiteszforum.hu/node/3654

http://www.iroda.hu/index.php?action=open&id=289

http://hu.wikipedia.org/wiki/Corvin_k%C3%B6z

http://bfl.archivportal.hu/virtkiall_archive/corvin/corvin.html

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_corvin_filmszinhaz_felavatasa_1922_Honlap készítés