MEGMARADT TERMÉKEK

AZ ÜVEGPALOTA

Az Üvegpalota bizsu webáruház üveg- és kristály ékszerek, üveg és kristály dísztárgyak -  üveg virág, üvegfigura, stb. - online vásárlását teszi lehetővé. A legtöbb ékszer - nyaklánc, medál, függő, karkötő, fülbevaló, ékszer garnitúra, bross, kitűző, tiara - alapanyaga üveg, üveggyöngy, kézzel készült egyedi - ún. lámpaüveg - elem, vagy kristály. A kristály több gyártó cég - Swarovski, Preciosa, stb. által - készített ólomkristályt jelent. Az üveg ékszer webbolt kiemelkedő figyelmet szentel az esküvői-menyasszonyi ékszereknek és a romantikus - általában szív alakú - bizsuknak. Egyedi a miniatűr (apró) üvegfigura, az üveg virág, vagy a Swarovski kristállyal díszített figura választéka. Az üveg gyöngyökből álló rózsafüzérek, olvasók, kereszt motívumú nyakláncok internetes megrendelése is a webáruház specialitásai közé tartozik. Kiemelt cél, hogy az összeillő darabokból garnitúrát lehessen összeállítani. Így például a kristály esküvői ékszer kiegészíthető diadémmal, vagy az üvegékszer kategóriában több összeillő nyaklánc, fülbevaló és karlánc is található. A kínálatban főképpen Csehországból származó üvegékszerek és Swarovski, illetve Preciosa kristály ékszerek vannak. Az egyedi - lámpaüveg - elemek ugyanolyan eljárással és sok kézi munkával készülnek, mint a muránói ékszerek. A gyártókkal való közvetlen kapcsolat miatt viszont az árak kedvezőbbek. Gyakori az is, hogy a csodaszép egyedi üveggyöngyből itthoni kézműves munkával készül az ékszer. A fém alkatrészek a nyakláncok, karkötők, fülbevalók és rózsafüzérek esetben mind nikkelmentes fémötvözetek.

Google+

ÜVEGPALOTA GOOGLE+

BIZSU SULI
2011.04.27 11:57

Mi fán terem az üvegékszer?

Sokan csodálkozva nyitottak a kis boltocskába a Bokréta utcában, meglátva a feliratot. Az üveg bizsu webáruház kapcsolati postafiókjába is rendszeresen érkeztek érdeklődő levelek. A Swarovski kristály ékszereket például sokan ismerik, de azt már kevesebben tudják, hogy alapanyaguk tulajdonképpen üveg, hiszen az ólomkristály nem más, mint speciális adalékanyagot tartalmazó üveg.

Pedig az üvegékszerek – vagy helyesebb lenne talán üveg díszítésű ékszernek mondani - több ezer éves múltra tekintenek vissza. A nagy ókori kultúrák közül például az egyiptomi különösen kötődött a színek szimbolikus jelentéséhez. Színes drága- és féldrágakövekkel azonban csak nagyon kis mennyiségben rendelkeztek, ezért az üveg színezését és díszítő elemként való alkalmazását művészi tökélyre fejlesztették és csodálatos egyedi üvegékszereket alkottak.

 

Egyiptomi melldísz

A bizsu és – kezdetben főképpen az üveg bizsu - kétséget kizáróan a 18. században indult diadalútjára, amikor a gyakori országúti rablások miatt és a feltörekvő polgári rétegek nemességet utánzó szokásai miatt egyre nagyobb kereslet mutatkozott a jó minőségű ékszerutánzatok iránt. Az ólomkristályból készült strasszkövek ideális helyettesítői voltak a gyémántnak és a különböző színű drágaköveknek. Mivel az alapanyag nem volt annyira drága, gyakran sokkal kreatívabb és merészebb kézműves munkát rejtő kristály ékszer garnitúrák és ahhoz illő diadémok, hajdíszek készültek. Gyakran még a ruhagomb, vagy az övcsat is harmonizált a többi ékességgel.

A 20. században aztán a bizsu ékszerek „önállósították” magukat és nem voltak többé másolatok, hanem divatot diktáló és meghatározó szerepet töltöttek be. Nem ritka, hogy több és igényesebb kézműves munka rejlik bennük, mint a tömegáruként készülő nemesfém ékszerek többségében. Erről az olvasó az üveg bizsu webáruház kínálata alapján is meggyőződhet.

 

Egyedi üvegékszer fülbevaló

 

Az üvegékszereknek manapság nagyon sok irányzata, technológiája, stílusa létezik. Az egyedi - kézműves - üvegékszerek esetében a gyöngyök, vagy medálok kézzel – lámpaüveg, vagy ún. fúziós technikával - készülnek, így soha nincs két egyforma darab. Lámpaüveg technológiával csodálatos üveg medálok és gyöngyök készülnek szakavatott és gyakorlott kézműves munkával az olaszországi Muránóban és a csehországi Jablonecben. A muránói üveg Magyarországon is jól ismert. Azt azonban kevesebben tudják, hogy Jablonec éppen olyan régi és gazdag üvegipari múltra és kézműves hagyományokra tekint vissza.

 


Egyedi üvegékszer szett
Csehország már a 18. századtól kezdve nagy szerepet játszott a kristály ékszerek készítésében. A francia bizsu ékszerek előállításához szükséges hatalmas mennyiségű ólomkristály strasszkő döntő többsége Jablonecben készült. Jelenleg is csodálatos – de persze sokkal könnyedebb, a mai kor igényeinek megfelelő – kristály ékszereket készítenek, amelyek főképpen esküvői, menyasszonyi vagy alkalmi ékszerként találnak gazdára Európa és Amerika szerte.

 

Strassz esküvői ékszer szett

 

Ezeknek a strassz esküvői ékszer szetteknek fontos darabja a diadém, vagy más szóval tiara, amely az utóbbi időben ismét nagy divatnak örvend. A strassz esküvői ékszereken kívül a mindennapi viselet darabjai is megtalálhatóak a kínálatban, mint az apró strasszkő charm (vagy magyarosan „fityegő”) bross, klipsz, szolidabb nyaklánc, stb.

Kristály ékszerekről szólva természetesen nem hagyhatjuk említés nélkül a nevét az egyik leghíresebb márkává fejlesztő Swarovski családról sem. A cseh származású Daniel Swarovski által alapított és a mai napig üzemelő tiroli gyárból nem csak a saját márkajelzésű Swarovski kristály ékszerek kerülnek ki, de az ékszerkészítői fantázia szabad szárnyalásához felhasználható legkülönbözőbb méretű, formájú, színű kristályok milliói is.

 

Swarovski kristállyal díszített ékszer

 

Manapság nagy divatnak örvendenek például, az egészen apró Swarovski kristályokkal vagy strassz kövekkel díszített charm –ok. Az apró kis fityegők medálként, karkötő, mobil telefon vagy akár táska díszként is használhatóak. Szintén nagyon népszerű a fém fűzőcsatornával készített, nagylyukú ún. „bantam” üveggyöngy, amelyet a híres márka alapján „Pandora gyöngynek” is hívnak. A „Pandora gyöngyök” általában kézzel készült muránói üveg gyöngyök. Újabban azonban már apró – főképpen Swarovski - kristályokkal kirakott „gömböcskék” is kaphatóak, amelynek fém részei ezüstből vannak. Alkalmazásuknak csak a fantázia szab határt, a strasszkő charm felfűzhető nyakláncra, karláncra, bőrszíjra, egyesével, vagy – pénztárcától függően – többedmagával is.

 

Pandora típusú gyöngy

 

Egy kis ékszertörténeti kitérőre itt is megpihenhetünk. Az angol „charm” szó jelenése magyarul: amulett. Egyetlen olyan kultúrát sem találtunk eddig a Földön, amelyből annyira sokféle amulett maradt volna ránk, mint a már említett egyiptomi. Ismertetésükből lexikon méretű könyveket lehetne készíteni, és nem csak az óvó, védő, és pozitív hatású „fityegők” alaki sokfélesége miatt – amely alapvetően a rendkívül gazdag egyiptomi hitvilághoz kötődött -, hanem a használt anyagok és kézműves technikák sokrétűsége miatt is. A hasonlóképpen beszédes ékszerek időszaka a Viktoriánus kor, ahol a hűség, a barátság, a szerelem, vagy akár egy-egy nevezetes esemény „mementója” is gyakran öltött testet ékszerben. A mai apró strasszkő charmok szintén ilyen amulettek, amelyek révén akár üzeneteket is közvetíthetünk.

Az Üvegpalota alapvetően egy üveg bizsu webáruház, vagyis fő profilja az üvegékszer. A választék az egyszerűbb és szolidabb, mindennapi viseletre szánt üveggyöngyökkel díszített daraboktól kezdve, az egyedi kézműves üvegékszereken át, az alkalmi jellegű, szemkápráztató, alkalmi – például strassz esküvői ékszer - szettekig terjed.

Különös figyelmet szentel annak, hogy - kívánság szerint - összeillő darabokból garnitúrát lehessen összeállítani. Így például a strassz esküvői ékszerek kiegészíthetők diadémmal, vagy az egyedi üvegékszer kategóriában egymással harmonizáló nyaklánc, fülbevaló és karlánc is található. A kínálatban főképpen Jablonecből származó üvegékszerek és Swarovski kristály ékszerek találhatóak, de hamarosan a muránói üveg is megjelenik. A gyártókkal való közvetlen kapcsolat révén az árak nagyon kedvezőek.

Honlap készítés