MEGMARADT TERMÉKEK

AZ ÜVEGPALOTA

Az Üvegpalota bizsu webáruház üveg- és kristály ékszerek, üveg és kristály dísztárgyak -  üveg virág, üvegfigura, stb. - online vásárlását teszi lehetővé. A legtöbb ékszer - nyaklánc, medál, függő, karkötő, fülbevaló, ékszer garnitúra, bross, kitűző, tiara - alapanyaga üveg, üveggyöngy, kézzel készült egyedi - ún. lámpaüveg - elem, vagy kristály. A kristály több gyártó cég - Swarovski, Preciosa, stb. által - készített ólomkristályt jelent. Az üveg ékszer webbolt kiemelkedő figyelmet szentel az esküvői-menyasszonyi ékszereknek és a romantikus - általában szív alakú - bizsuknak. Egyedi a miniatűr (apró) üvegfigura, az üveg virág, vagy a Swarovski kristállyal díszített figura választéka. Az üveg gyöngyökből álló rózsafüzérek, olvasók, kereszt motívumú nyakláncok internetes megrendelése is a webáruház specialitásai közé tartozik. Kiemelt cél, hogy az összeillő darabokból garnitúrát lehessen összeállítani. Így például a kristály esküvői ékszer kiegészíthető diadémmal, vagy az üvegékszer kategóriában több összeillő nyaklánc, fülbevaló és karlánc is található. A kínálatban főképpen Csehországból származó üvegékszerek és Swarovski, illetve Preciosa kristály ékszerek vannak. Az egyedi - lámpaüveg - elemek ugyanolyan eljárással és sok kézi munkával készülnek, mint a muránói ékszerek. A gyártókkal való közvetlen kapcsolat miatt viszont az árak kedvezőbbek. Gyakori az is, hogy a csodaszép egyedi üveggyöngyből itthoni kézműves munkával készül az ékszer. A fém alkatrészek a nyakláncok, karkötők, fülbevalók és rózsafüzérek esetben mind nikkelmentes fémötvözetek.

Google+

ÜVEGPALOTA GOOGLE+

BIZSU SULI
2011.04.04 09:17

Ha a medály a kalpagforgó és a láncon viselt csüngő a násfa, akkor mi a medál?

Mi az a násfa? Honnan ered a medál kifejezés? Íme egy kis ékszertörténeti szótár féleség.

A boglár

A férfiak és nők ruháira Keleten már Kr. e. évszázadokkal fémlemezeket, ékköves díszeket varrtak. A középkori Európába a bizánci hatással érkeztek ezek a ruhadíszek. A régi magyaroknál ezeknek a felvarrott ötvösművű díszeknek a neve boglár. A boglárt ruhára, övre, főkötőre, pártára varrták. A csengeri református templom kriptájában csodálatos – a késői reneszánsz korából származó - ékszereket találtak, amelyek között számos gyönyörű boglár is volt.

Boglár
Boglár

 

A medály és a kalpagforgó

A férfiak a középkor vége felé a kalapjukra felvarrott éremszerű díszt kezdtek hordani. Ezeket a kis díszeket – amelynek szerepét mai szóval kabalának mondanánk – a franciák „enseigne”-nek, vagy „affice”-nek, a németek „Batzel”-nek nevezték, míg nálunk „medály” volt a neve és a tollbokrétát néha azzal erősítették a kalaphoz.

 

Medály
Medály

 

A többnyire madárszárny, vagy toll alakú kalpagforgó – amelybe az igazi tollbokrétát tűzték - kifejezetten magyar jellegzetesség. A nevét onnan kapta, hogy a fej legcsekélyebb mozgására egy csavarmenet körül elforgott.

 

 

Kalpagforgók
kalpagforgók

 

A násfa

A násfa vagy csüngő a mai „medál” őse. A 15. században násfát a férfiak is viseltek. Talán a legszebb és autentikusan magyar darab az a násfa, amelyen domborművű zománc (émail en ronde bosse) ábrázolásban Szűz Mária látható a kis Jézussal.

 

Násfa Szűz Máriával
Násfa Szűz Máriával

 

A csodálatos nemesopálokkal és apró rubinokkal díszített „girandole” felépítésű csüngőt Izabella királynéhoz, Szapolyai János feleségéhez kötik. A barokk korhoz közeledvén a násfák mindinkább ellipszis, illetve kör alakúak lettek, vagyis „médaillon” lett belőlük. A „médaillon” francia eredetű szó, amely kezdetben katonai érdemrendet, kitüntetést jelentett és így férfiak viselték. Ebből ered a „medál” szavunk, amely manapság - formára való tekintet nélkül - a nyakláncon viselhető függőt jelenti.

 

 

Násfa opálokkal
Násfa opálokkal

 

Forrás: P. Alcsuti Katalin: Régi magyar ékszerek, Officina kiadó, 1940

Honlap készítés