MEGMARADT TERMÉKEK

AZ ÜVEGPALOTA

Az Üvegpalota bizsu webáruház üveg- és kristály ékszerek, üveg és kristály dísztárgyak -  üveg virág, üvegfigura, stb. - online vásárlását teszi lehetővé. A legtöbb ékszer - nyaklánc, medál, függő, karkötő, fülbevaló, ékszer garnitúra, bross, kitűző, tiara - alapanyaga üveg, üveggyöngy, kézzel készült egyedi - ún. lámpaüveg - elem, vagy kristály. A kristály több gyártó cég - Swarovski, Preciosa, stb. által - készített ólomkristályt jelent. Az üveg ékszer webbolt kiemelkedő figyelmet szentel az esküvői-menyasszonyi ékszereknek és a romantikus - általában szív alakú - bizsuknak. Egyedi a miniatűr (apró) üvegfigura, az üveg virág, vagy a Swarovski kristállyal díszített figura választéka. Az üveg gyöngyökből álló rózsafüzérek, olvasók, kereszt motívumú nyakláncok internetes megrendelése is a webáruház specialitásai közé tartozik. Kiemelt cél, hogy az összeillő darabokból garnitúrát lehessen összeállítani. Így például a kristály esküvői ékszer kiegészíthető diadémmal, vagy az üvegékszer kategóriában több összeillő nyaklánc, fülbevaló és karlánc is található. A kínálatban főképpen Csehországból származó üvegékszerek és Swarovski, illetve Preciosa kristály ékszerek vannak. Az egyedi - lámpaüveg - elemek ugyanolyan eljárással és sok kézi munkával készülnek, mint a muránói ékszerek. A gyártókkal való közvetlen kapcsolat miatt viszont az árak kedvezőbbek. Gyakori az is, hogy a csodaszép egyedi üveggyöngyből itthoni kézműves munkával készül az ékszer. A fém alkatrészek a nyakláncok, karkötők, fülbevalók és rózsafüzérek esetben mind nikkelmentes fémötvözetek.

Google+

ÜVEGPALOTA GOOGLE+

BIZSU SULI
2012.11.21 15:58

Itt a Cwarovcki krisztály ész occó ...

Aki nem látta a Magyar vándor című vígjátékot (2004, rendező: Herendi Gábor), annak a cím talán nem mond semmit, de ne aggódj, megmagyarázom!

A kínai bóvli tönkrette a textiliparunkat, a cipőgyártásunkat és a kézműves iparunk nagy részét - például az üvegművességet - is. Állítólag a magas színvonalú gyártó technológiára épülő termékek hosszú ideig védettek voltak, mivel alapvetően a kézi erővel olcsón és nagytömegben előállítható termékek voltak veszélyben.

2012-re azonban még az olyan cégeket is utolérte a hamisítási áradat, mint a Swarovski gyár. Swarovskiról és a Swarovski kristályokról már írtam egyszer, most - az új hírek hatására - ismét klaviatúrát ragadtam.

Amíg a Swarovski ékszerek a család Tirolban lévő gyárában készültek és kizárólag márkatermékként árusították őket, csak az emberek egy kis hányada tudott hozzájutni, az ára miatt. Alig néhány éve azonban a Swarovski arra az útra lépett, hogy a "köveket" önmagában is értékesíti más ékszergyártók és a hobbi ékszerkészítők számára. Már ez is elég sok félreértésre adott okott és jól összekeveredett a köztudatban a "Swarovski ékszer" és a Swarovski kristállyal díszített ékszer fogalma.

Mivel a Swarovski kövekkel díszített, de más gyártók által készített ékszerek (főként az egyszerűbb darabok) sokkal olcsóbbak lettek, irdatlan nagy piac nyílt meg a világon, gyakorlatilag tömegáruvá vált. Ezzel együtt pedig feladta a magas labdát a távol-keleti országoknak.

Az aluljárókat, az utcai alkalmi árusok kínálatát mára gyakorlatilag ellepték a - főként állítólag koreai - hamisítványok. Az Interneten sok érdekes és néha nevetséges módszer kering ezeknek a kiszűrésére. Pl. hogy minden igazi kövön rajta van a hattyú, és hogy a nem igaziban buborékok vannak, stb. Kezdetben tényleg könnyebb volt, mert a méretek és a vágási élek precizitása adhattak némi támpontot. A rossz hír az, hogy a hamisított kristályt mi "földi halandók" már nem tudjuk megkülönböztetni a Swarovski kristálytól. Ez néha magának az eredeti gyártónak is csak komoly vizsgálatok során sikerül.

Swarovski kristály medálok és fülbevalók

A Swarovski ezért támadásba lendült, mégpedig két fronton! Az egyik a kövek alakja. Az eddig megszokot vágási formák megváltoznak és ezeket az új formákat a Swarovski levédeti, így a hamisítókkal szemben hatékonyabban tud fellépni.

A másik irány - ami nagyon meglepő -, hogy a kristályok alapanyaga is megváltozik. Többé már nem ólomkristály lesz, hanem egy titkos összetevőjű üvegkristály, amely szintén védett lesz.

Aki már látott és kézben tartott ilyen kristályt, azt mondja, hogy sokkal fényesebb ugyan, de sokkal könnyebb is. Ez nem meglepő, hiszen az ólom dioxid az üveget nem csak fénylőbbé és keményebbé, de nehezebbé is teszi.

Nem tudni, hogy a jelenleg raktárakban lévő Swarovski kristályok tonnáit mikorra tudják felváltani az újak az egész világon, de lehet, hogy csak hónapok kérdése.

Aki viszont addig sem akar hamisítványt venni, az legyen óvatos az utcán, az aluljáróban és az olyan webáruházakban, ahol nem jelölik meg a származási helyet. Az is gyanús, ha egy több köves, foglalatos, fehér arannyal futattot gyűrű például csak néhány ezer forintba kerül.

Azt mondanom sem kell, hogy az Üvegpalota csak megbízható forrásból származó köveket, illetve azokból készült ékszereket árusít. Mégpedig most még a szokásosnál is kedvezőbb áron! Lehet, hogy ezek a "békebeli" igazi ólomkristály "Swarovskik" még sokat érnek egyszer?

Honlap készítés