MEGMARADT TERMÉKEK

AZ ÜVEGPALOTA

Az Üvegpalota bizsu webáruház üveg- és kristály ékszerek, üveg és kristály dísztárgyak -  üveg virág, üvegfigura, stb. - online vásárlását teszi lehetővé. A legtöbb ékszer - nyaklánc, medál, függő, karkötő, fülbevaló, ékszer garnitúra, bross, kitűző, tiara - alapanyaga üveg, üveggyöngy, kézzel készült egyedi - ún. lámpaüveg - elem, vagy kristály. A kristály több gyártó cég - Swarovski, Preciosa, stb. által - készített ólomkristályt jelent. Az üveg ékszer webbolt kiemelkedő figyelmet szentel az esküvői-menyasszonyi ékszereknek és a romantikus - általában szív alakú - bizsuknak. Egyedi a miniatűr (apró) üvegfigura, az üveg virág, vagy a Swarovski kristállyal díszített figura választéka. Az üveg gyöngyökből álló rózsafüzérek, olvasók, kereszt motívumú nyakláncok internetes megrendelése is a webáruház specialitásai közé tartozik. Kiemelt cél, hogy az összeillő darabokból garnitúrát lehessen összeállítani. Így például a kristály esküvői ékszer kiegészíthető diadémmal, vagy az üvegékszer kategóriában több összeillő nyaklánc, fülbevaló és karlánc is található. A kínálatban főképpen Csehországból származó üvegékszerek és Swarovski, illetve Preciosa kristály ékszerek vannak. Az egyedi - lámpaüveg - elemek ugyanolyan eljárással és sok kézi munkával készülnek, mint a muránói ékszerek. A gyártókkal való közvetlen kapcsolat miatt viszont az árak kedvezőbbek. Gyakori az is, hogy a csodaszép egyedi üveggyöngyből itthoni kézműves munkával készül az ékszer. A fém alkatrészek a nyakláncok, karkötők, fülbevalók és rózsafüzérek esetben mind nikkelmentes fémötvözetek.

Google+

ÜVEGPALOTA GOOGLE+

BIZSU SULI
2010.07.17 05:52

A pólódat kimosod, ha beleizzadsz! És a nyakláncoddal mit csinálsz?

Nyár van, rekkenő hőség. Bizonyos ruhaneműkből többet is elhasználunk egy nap alatt. Ezeket szépen bedobjuk a mosógépbe, tisztára mossuk, szárítjuk és vasaljuk. Nagyon vigyázunk, hogy sokáig megőrizzék színűket, ne nyúljanak meg, ne színeződjenek el, stb. De mit csinálunk az ékszereinkkel?


Hát én megmondom: SEMMIT! (Tisztelet a kivételnek!) Levesszük az izzadt nyakunkról és úgy, ahogy van ledobjuk valahová. Az izzadság savas kémhatású, alapban is tartalmaz nátriumot, káliumot, kálciumot, magnéziumot, stb. Ehhez adódnak hozzá a levegőben szálló porral a bőrünk felületén megtapadó további szennyeződések. Nyakláncainkat, karkötőinket ebben a savas-piszkos egyvelegben áztatjuk egész nap, majd másnap és harmadnap is.

És aztán meglepődve tapasztaljuk, hogy elszíneződnek, megfeketednek, „ragacsosak” lesznek, a gyöngyök és a kristályok pedig elvesztik a fényüket. „Na ilyet sem veszek többet, ez egy sz...r!” gondoljuk. (Megjegyzés: amikor a pólónkat leesszük, nem gondolunk ilyet.)

És minderre, mint hab a tortán ott a napi többszöri tusolás vagy a strand! Egy kis klór, egy kis vízkő, egy kis gyógyvíz (szénsavval, sóval, kénnel, karbonáttal, vassal, stb.) és mi nem vesszük le a nyakláncot, hanem többször is beleáztatjuk ebbe az egyvelegbe. És ismét felháborodunk, ha nem bírta ki!

A bizsuipar azon dolgozik, hogy a légszennyezés növekedésének hatását valahogy korrigálja. Az ezüst, mint bevonat sajnos már nem bírja tartani a lépést, ezért új anyagok: palládium, ruténium, stb. alkalmazásával új fém színek jelennek meg, mint az antik ezüst, az antik bronz, az antik arany, és így tovább, amelyek eleve sötétebbek és ellenállóbbak.

De mindez mit sem ér, ha mi semmilyen erőfeszítést nem teszünk az ékszereink megóvására. Mit tehetsz annak érdekében, hogy ékszereid sokáig szépek maradjanak? Sok mindent:

  • Amikor a hőmérséklet eléri a kánikulai szintet (30-35 Celsius), akkor javasolt olyan ékszert viselni, amely körbe-körbe szinte csupa üveggyöngy, mert az általában nem színeződik el. Ez alól lehetséges kivétel, mert néhány színezési módszer nem bírja a tartós UV sugárzást (például a fehér gyöngyutánzat). Természetesen itt nem néhány óráról van szó, hanem a napokig, esetleg hetekig tartó sugárzásról, mondjuk például egy strandon.

 

  • Az organza szalagos és egyéb textil zsinóros ékszereket egyáltalán nem javasolt ilyen melegben viselni, mert nagyon nehezen tisztíthatóak. A fémes láncokkal kombinált ékszerek pedig szintén megsínylik a „savfürdőt”.
  • Soha ne fújj, vagy kenj parfümöt, dezodort vagy más krémet, olyan bőrfelületre, amely érintkezik az ékszerrel! Ezeknek az anyaga szintén károsíthatja az ékszereket.
  • Zuhanyozáskor, strandoláskor NE viseljünk divatékszer! Semmilyet! Gyapjú pulóvert sem mosunk 90 fokos vízben, vagy ha igen, csak magunkra vethetünk. Az ékszerek esetében is tartsuk be a szabályokat!
  • Az ékszereket ugyanúgy nap mint nap meg kell tisztítani a szennyeződéstől (még ha az nem is látszik rajta), mint a ruhaneműt. A legjobb megoldás, ha egy mikroszálas törlőkendővel (szemüvegtörlő), vagy egy vékony pamutkendővel (pamutzsebkendő, sokszor mosott pelus, stb.) nagyon alaposan végigtöröljük még a láncszemeket is. Előfordulhat, azonban, hogy ez nem elég a savas izzadságtól való mentesítésre. Ilyenkor desztillált vízben (vasalóvíz) próbáljuk lemosni az ékszert (csak ha nincs, akkor csapvízben) és azonnal töröljük szárazra pamutkendővel. Amennyiben még ennél is nagyobb a baj, akkor a nagyobb gyöngyökkel díszített ékszerek esetében egy nagyon kevéske kézkímélő mosogatószert esetleg használhatunk, de ezt csak nagyon ritkán tegyük! (Az apró gyöngyös vagy foglalt kövekkel, illetve kristályokkal díszített ékszerek esetében NEM javasolt, mivel ezeket szinte lehetetlen szárazra törölni.)
  • Amennyiben elszíneződést tapasztalunk a fém részeken, akkor a védő bevonat már megsérült. Ilyenkor is lassíthatjuk a folyamatot a rendszeres tisztítással. Egyes nyakláncok esetében segíthet egy kis fogkrémmel való átdörzsölés, amely után szintén alaposan le kell öblíteni az ékszert és szárazra törölni.


Talán most azt gondolod: Egek! Ennyi macera? De ha belegondolsz, ennél sokkal több macerát is képesek vagyunk elviselni a szépségünk és tisztaságunk érdekében. Miért éppen a kedvenc ékszereink nem érdemlik meg?

Honlap készítés