MEGMARADT TERMÉKEK

AZ ÜVEGPALOTA

Az Üvegpalota bizsu webáruház üveg- és kristály ékszerek, üveg és kristály dísztárgyak -  üveg virág, üvegfigura, stb. - online vásárlását teszi lehetővé. A legtöbb ékszer - nyaklánc, medál, függő, karkötő, fülbevaló, ékszer garnitúra, bross, kitűző, tiara - alapanyaga üveg, üveggyöngy, kézzel készült egyedi - ún. lámpaüveg - elem, vagy kristály. A kristály több gyártó cég - Swarovski, Preciosa, stb. által - készített ólomkristályt jelent. Az üveg ékszer webbolt kiemelkedő figyelmet szentel az esküvői-menyasszonyi ékszereknek és a romantikus - általában szív alakú - bizsuknak. Egyedi a miniatűr (apró) üvegfigura, az üveg virág, vagy a Swarovski kristállyal díszített figura választéka. Az üveg gyöngyökből álló rózsafüzérek, olvasók, kereszt motívumú nyakláncok internetes megrendelése is a webáruház specialitásai közé tartozik. Kiemelt cél, hogy az összeillő darabokból garnitúrát lehessen összeállítani. Így például a kristály esküvői ékszer kiegészíthető diadémmal, vagy az üvegékszer kategóriában több összeillő nyaklánc, fülbevaló és karlánc is található. A kínálatban főképpen Csehországból származó üvegékszerek és Swarovski, illetve Preciosa kristály ékszerek vannak. Az egyedi - lámpaüveg - elemek ugyanolyan eljárással és sok kézi munkával készülnek, mint a muránói ékszerek. A gyártókkal való közvetlen kapcsolat miatt viszont az árak kedvezőbbek. Gyakori az is, hogy a csodaszép egyedi üveggyöngyből itthoni kézműves munkával készül az ékszer. A fém alkatrészek a nyakláncok, karkötők, fülbevalók és rózsafüzérek esetben mind nikkelmentes fémötvözetek.

Google+

ÜVEGPALOTA GOOGLE+

BIZSU SULI
2010.01.22 19:38

A divatékszerek viselése és tisztítása

A sok ejnye-bejnye ellenére ékszereink sem igényelnek több odafigyelést, mint a kedvenc blúzunk, vagy pulcsink. De ha megkapják, akkor több pulcsit is túlélnek. :o)

Az üveggyöngyök és medálok (egyes modellek esetén ólomkristály gyöngyök) tisztítására mikroszálas törlőkendő (szemüvegtörlő kendő) javasolt. A kendővel mind a por, mind a bőr élettani folyamatai által okozott szennyeződés eltávolítható az ékszerekről.

Makacsabb szennyeződés esetén a nagyobb gyöngyökből álló ékszerek esetén langyos vízzel való óvatos lemosás alkalmazható. A lemosás során a fém alkatrészeket kíméljük meg a víztől, utána pedig azonnal töröljük az ékszert szárazra, hogy a vízkövesedést megelőzzük! A vegyszerek és főképpen a szemcsés súrolószerek használatát kerüljük!

Az apróbb gyöngyökből álló modellek esetében a por eltávolítására használhatunk egy külön erre a célra rendszeresített nagy púder ecsetet. A vízzel való leöblítés itt nem jöhet szóba, mert az apróbb gyöngyök, ill. kristályok közül a vizet nem lehet tökéletesen kitörölni és a vízkő lerakódhat közéjük. Ezáltal a gyöngyök elvesztik a fényüket. Ha sem a törlőkendő, sem púder ecset nem segít, fültisztító pálca segítségével próbáljuk meg a tisztítást.

Úgy, ahogyan a ruhadarabjainkat is kimossuk a viselés után, a bőrrel érintkező ékszert is töröljük át este, amikor levesszük! Különösen igaz ez egy meleg nyári napot követően.

A fém alkatrészek összetételüknél fogva külön tisztítást, ápolást nem igényelnek. Sajnos azonban még a legjobb minőségű fémötvözeteken is jelenhetnek meg elszíneződések, mert a levegő szennyezettsége miatt bőrünk kémhatása – különösen izzadáskor - megváltozik. Az utóbbi években ez a kémhatásváltozás olyan erős volt, hogy például az ezüst ékszerek szinte teljesen védtelenné váltak vele szemben. Nem is kell viselnünk őket ahhoz, hogy feketés vagy barnás elszíneződés jelenjen meg rajtuk. A bizsu ipar új fém színek – antik ezüst, antik bronz, ródium, ruténium – piacra vezetésével válaszol a kihívásra. Ezek általában sötétebb színű fémek és amellett, hogy ellenállóbbak, az esetleges elszíneződés sem látszik meg rajtuk.

Amikor mindenképpen muszáj valamit tennünk, akkor esetleg alkalmazhatunk fogkrémet. Egy kevéske fogkrémet nyomjunk a mutató ujjunk ujjbegyére, majd a mutató- és a hüvelykujjunk között kicsit „morzsoljuk szét”! Fogjuk a két fogkrémes ujjunk közé a láncot és finoman morzsolgatva haladjunk végig a szemeken! Vízzel öblítsük le a krémet és töröljük szárazra a láncot! Nagyon ügyelnünk kell arra, hogy a gyöngyöket kerüljük ki!

Az ékszertisztító folyadékok és más vegyszerek használata nem javasolt, mert azok a fém részek bevonatát, illetve a gyöngyök felületét károsíthatják.

A fentiekből az is következik, hogy divatékszereinket viselve ne fürödjünk, zuhanyozzunk ill. strandoljunk! Az üveggyöngyökből, illetve üvegkristály gyöngyökből fűzött gyűrűk esetén a gyűrűt kézmosáskor (mosogatáskor) vegyük le! Ezenkívül a bőrünk kémhatása kapcsán még valamiről beszélni kell: a parfümökről. Az ékszerek és gyöngyök túlnyomó többsége nem parfümálló!!! Igyekezzünk a parfümöt olyan testfelületre permetezni, amely nem érintkezik az ékszerrel!

Az organza szalagos és pamutzsinóros ékszerek esetében is nagyon körültekintőnek kell lenni. Az organza meggyűrődése esetén a medált vegyük le és a szalagot langyos vízben kiöblíthetjük és függesztve megszáríthatjuk. A vasalást lehetőség szerint kerüljük, vagy csak nagyon alacsony hőfokon tegyük! A pamutzsinórral készült modellek esetében, ha a zsinór egyszerűen levehető, akkor nyugodtan kimoshatjuk akár színes textíliához való, kímélő mosószerrel is. Ellenkező esetben a pamutzsinórok tisztítása – a gyöngyökön kívül - elég nehézkes, ezért nagy melegben inkább ne viseljük a bőrünkön!

Végül, de nem utolsósorban óvjuk az ékszert a leeséstől és egyéb - az üveg díszítőelemek törését előidéző - mechanikai hatásoktól! Néhány példa:

  • A nyakláncok szétnyílását vagy elszakadását és az ékszer elvesztését gyakran okozza a vállunkra vetett nehéz táska.
  • A hosszabb nyakláncok leüléskor odacsapódhatnak az asztal széléhez.
  • A sál, vagy a magas nyakú pulóver „kiemelheti” a beakasztós fülbevalókat a fülünkből viselés közben. Ennek megelőzésére használhatunk apró szilikon gyűrűket.


A sok ejnye-bejnye ellenére ékszereink sem igényelnek több odafigyelést, mint a kedvenc blúzunk, vagy pulcsink. De ha megkapják, akkor több pulcsit is túlélnek. :o)

Honlap készítés